ersinkorkmaz.net' e Hoşgeldiniz

GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

6 Şubat 2010 Cumartesi

Yersinia


Yersinia

Enterobacteriaceae ailesinin genel özelliklerini taşır. Kokobasil şekline sahiptir. Peritiş kirpikleri vardır. 30 derecenin altında hareket edebilir fakat 37 derece sıcaklığı üzerinde hareketsizlerdir. Genel olarak besiyerlerinde izole durumdayken hareketlidirler. Fakat konak canlıya geçtiklerini zaman non-motil yani hareketsiz olurlar. 3-41 derece arasında üreyebilirler.

Laktoz negatiftirler. Fenilalanin deaminaz ve lizin dekarboksilaz negatiftir. Glikozdan gaz açığa çıkarırlar.

Besiyerine yapılan ekimden 48 saat sonra 1-2 mm çapında yuvarlark parlak koloniler gözükmeye başlar. Yavaş üreyen bir bakteridir. Laktoz negatif olduğu için laktoz içeren besiyerlerinde şeffaf renksiz koloniler görülür. Mannitol içeren besiyerlerinde ortası koyu pembe etrafı yarı şeffaf koloniler görülür.

Doğal çevrede bulunurlar ve su,gıdalar ile insana bulaşırlar.


Yersinia pestis , Yersinia enterocolitica , Yersinia pseudotuberculosis , Yersinia kristensenii ,Yersinia intermedia , Yersinia frederikensenii , Yersinia ruckeri olmak üzere 7 tür bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder