
MİCROCOCUS
Gram poziti ve aerobik, katalaz pozitif hareketsiz koklardır. Glikozdan asit üreten türleri mevcuttur. %5-7,5 kadar olan tuz konsantrasyonuna toleranslı bakterilerdir. Mikrokokuslar doğal olarak insan ve hayvan derisinde bunun dışında toprak su et ve süt ürünlerinde bulunur.
Toprak birçok organizmanın doğal ortamıdır. Mikroorganizma konsantrasyonu derinlere indikçe azalır.
Micrococcuslar psikrotrofik organizmalardır. 7 santigrad derece nin altındaki sıcaklıklarda üreyebilme yeteneğine sahiptirler. Bunun yanında termodurik cinsleride mevcuttur. Termodurik bakteriler termofilik bakteriler gibi yüksek sıcaklaklıklarda canlı kalabilirler ama üreme gösteremezler.
Micrococcus türleri kurak koşullara oldukça dayanıklıdır. Kurutulmuş gıdalarda depolama sırasında 0,70 aw (su aktivitesi) altına çok ağırda olsa canlılığını sürdürebilmekte ve üreyebilmektedirler.
Soğukta saklanan taze etlerde bozulma yaratabilirler. Yüzeyde kayganlık ve kötü koku oluşması için santimetre kareye 1,2x10^6 - 1,0x10^8 düzeyine çıkmaları gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder