ersinkorkmaz.net' e Hoşgeldiniz

GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

5 Şubat 2010 Cuma

Et ve Et Ürünlerinin Ambalajlanması

Et ve Et Ürünlerinin Ambalajlanması

Et ürünleri kapsamına kırmızı et, tavuk, balık ve bunların ürünleri girmektedir.Ürün bazında ambalaj ihtiyaçlarını, dikkat edilmesi gereken noktaları ve ambalaj materyallerini kısaca inceleyelim.

05.01.Taze Kırmızı Et

Ambalaj ihtiyaçları: Kırmızı et satışa sunulmadan önce 2 tipte paketlenir:

  • Bütün olarak üreticiye ve satıcıya giderken,
  • Parçalanmış olarak tüketiciye giderken.

Bütün kırmızı etin ambalajı, taşınım ve depolama için yeterli raf ömrünü sağlamalıdır. Uzun raf ömrü, vakum paketleme veya O2 ve su buharına karşı yüksek bir koruma bariyeri sağlanarak, ambalaj içindeki O2 gerilimini azaltarak elde edilir. O2 geçirgenliği azaltılınca etin rengi parlak kırmızıdan mora dönüşür. Fakat mikroorganizmaların çoğalma hızı ve yağ yakımı azaltılmış olur.

Perakende satışın ihtiyaçları farklıdır. Etin tekrar parlak kırmızı rengini kazanması için O2 geçirgenliği gerekir. Ayrıca; ambalajın en az bir tarafında şeffaflık, damlama kontrolü, su kaybını önleme, darbe dayanıklılığı, ürünün görünmesi için buğu önleyici özellikler ve en önemlisi etin mikroorganizma kirlenmesini engelleyecek ambalaja gereksinim vardır.

Ambalaj Materyalleri:

Bütün et

Dar kaplar

EVA / PVdC / EVA

Oluklu mukavva

Oluklanmış Kraft

Perakende et

Kaplama filmleri

Streç PVC ve EVA / LDPE

Tepsiler

PS veya basit kağıt levha

Damlama yastıkları

Selülozla kaplanmış poliolefin

Kaplar

EVOH EVA / PVdC / EVA, LDPE

05.02. Taze Tavuk Eti

Ambalaj ihtiyaçları: Tavuk eti için mikrobiyal kirlenmenin engellenmesi ve uzun bir raf ömrü gereklidir. Diğer önemli ihtiyaçlar; damlama kontrolü ve şeffaflıktır. Tavuk eti, kırmızı et gibi renk değişimlerine hassas değildir ve O2 geçirgenliği çok kritik değildir. Taze tavuğu bozan en önemli etken mikrobiyolojik bozunmadır.

Ambalaj Materyalleri:

Kaplama filmleri

EVA/LDPE VE Streç PVC

Tepsiler

EPS ve basit kağıt levha

Kaplar

LDPE

05.03. Taze Balık Ve Deniz Ürünleri

Ambalaj ihtiyaçları: Taze balık, kimyasal ve mikrobiyal değişimlerle kolayca bozulabilir. Kısa raf ömrü, yakalandıktan hemen sonra taşınmasını gerektirmektedir. Hatta ıstakoz gibi deniz ürünlerinin raf ömürleri o kadar kısadır ki, canlı olarak taşınırlar.

En önemli ambalaj ihtiyaçları; mikrobiyal kirlenmenin engellenmesi ve ürünün bir arada sağlam tutulmasıdır.

Ambalaj Materyalleri:

Tepsiler ve kaplama filmleri: PS, PVC ile kaplanmış kağıt levha

05.04. Dondurulmuş Et Ürünleri

Ambalaj ihtiyaçları: Donmuş etlerin tazesinden en önemli farkı, mikrobiyal bozunmanın önemini yitirmesidir. Donmuş gıdalar sıcaklığa ve ambalajın sunduğu korumaya göre aylarca saklanabilir. Balık, kırmızı et ve tavuğa göre daha kısa bir raf ömrüne sahiptir.

Dondurulmuş et ürünlerinde görülen 2 önemli bozulma sebebi şunlardır:

  • Kuruma:Suyun üründen süblimleşme yoluyla kaybedilmesidir. Bu su kaybı, ürünün yapısını ve şeklini bozar, ve genellikle “Dondurucu Yanığı” olarak adlandırılır.
  • Yanma:Yüksek sıcaklıklarda olduğu gibi donmuş gıda sıcaklıklarında da meydana gelebilir. Donmuş gıdaların raf ömrü ambalaja giren O2 miktarıyla ters orantılıdır.

Diğer önemli gereksinimler ise; darbe dayanıklı materyal, sert köşelerin ve kemiklerin ambalajı delmemesi için destekler ve dondurucu sıcaklıklarda kırılganlaşmayan materyal özellikleridir.

Ambalaj Materyalleri:

Dar kaplar

EVA ve LLDPE

Kağıt levha-kartonlar

Polyolefin kaplanmış,rengi açılmış kağıt levha

Dar film kaplama

LDPE veya EVA

Kağıt kaplama

Waxlanmış,rengi açılmış kağıt

05.05. İşlenmiş Et Ürünleri

Ambalaj ihtiyaçları:

İşlenmiş et ürünlerine; tütsülenmiş, konservelenmiş ve kurutulmuş et ürünleri dahildir. Tamamen veya parça olarak işlemek, bu ürünleri mikroorganizma çoğalmalarından korur. Konservelenmiş ve kurutulmuş etler oda sıcaklığında aylarca saklanabilir. Tütsülenmiş etler daha dayanıksızdır, buzdolabında saklanırlar.

Kalite kaybının sebepleri su kaybı, lipit ve pigment oksidasyonu ile bazı durumlarda mikrobiyal bozulmalardır. Ambalajın O2 girişini azaltıp UV ışığını tutarak bu tür bir oksidasyonu önlemesi gerekir.

Diğer önemli gereksinimler; güçlü ve yüksek koruma, kullanılan polimer filmlerin çok iyi ısı-kapatma özelliklerinin olması, taşınım ve saklama esnasında kırıkların engellenmesi, ambalajın kolay açılması ve mümkünse tekrar kapanabilmesidir.

Ambalaj Materyalleri:

Termoform film tepsileri

İonomer veya EVA kapatıcı yüzeyiyle Naylon

PVdC veya EVOH bariyer (renk kaybını önlemek için)

Kartonlanmış etler için sert plastik

HIPS veya PET

05.06. Modifiye Atmosfer Ambalajlaması

Ayrıca saydığım tüm ürünler için modifiye atmosfer ambalajlaması yapılabilir.

Ambalaj ihtiyaçları:

Termoform tepsiler

PVC/EVOH veya PS/PVdC, Naylon

Kapatma maddesi

PET veya PVdC bariyerli Naylon

Isıyla kapanan ionomer yüzey

Kısaltmalar:

EVA- Etilen Vinilasetat kopolimeri

PVdC- Polivinilidin klorür

LDPE- Düşük yoğunluklu polietilen

PS- Polistiren

EVOH- Etilen vinil klorür

PVC- Polivinil klorür

EPS- Polistiren (köpük)

LLDPE- Doğrusal düşük yoğunluklu polietilen

HIPS- Yüksek çapma polistiren

PET- Polietilen teraftalat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder