ersinkorkmaz.net' e Hoşgeldiniz

GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

6 Şubat 2010 Cumartesi

Escherichia coli

Tam boyutlu görseli göster

Escherichia coli

Laboratuvarlardan en çok izole edilen bakterilerden birtanesidir. İnsanlarda doğumdan 1-2 saat veya gün içerisinde su ve gıdalar ile alınarak ince bağırsak ve kalın bağırsak mukozasına tutunarak bulunurlar.

Bakteri genelde hareketlidir. IMViC reaksiyonu (++--) dir. Glikozu fermente edebilir. Laktozdan gaz oluştururlar.
EMB besiyerinde küçük koyu renkli ve metalik refle veren, SS besiyerinde ise pembe renkli koloniler oluşturur.

Enterik patojen olan E coli'ler 4 grupta toplanabilirler. 5. bir grup olarak enteroagregatif E coli EAggEC den söz edilmektedir. Ancak henüz tanımlanma aşamasındadır.

1. Enterotoksijenik E coli : (ETEC) infant ve turist diyarelerinin başlıca nedenleri arasındadır. Basit rahatsızlık hissi şeklinde görülebileceği gibi bol sulu diyare şeklinde seyredebilir. Bu nedenle özellikle çocuklarda ciddi su kaybına sebep olabilir. 10^8 bakteri enfektif doz olduğu bildirilmiştir. Kontamine su ve gıdalar ile bulaşmaktadır. Bakteri önce kolonize oluşturur ve daha sonra toksin salgılamaya başlar.
İki çeşit enterotoksini vardır. Bunlar ısıl-labil LT toksin ve ısı-stabil ST toksindir. LT toksin kolera toksinine benzer şekilde etki eder. İnflamasyonsuz diyareye neden olur. ST toksin ise gualinat siklaz'ı aktive ederek hücre içinde cGMP toplanmasına,dolayısıyle sulu diyareye sebep olur.

Tedavilerde temel prensip sıvı kaybını düzenlemektir. Antibiyotik tedavisinin etkisi pek yoktur.

2.Enteropatojenik E coli : (EPEC) İnfant diyarelerinin önemli etkenlerindendir. Tedavide sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması önemlidir.Shigella toksinine benzeyen toksinleri vardır. Tedavisi için henüz bir aşı geliştirilememiştir.

3.Enteroinvazif E coli : (EIEC) Shigella benzeri bir patoloji ve klinik tabloya neden olur. Korunma ve tedavi Shigellosiz ile benzerdir.

4.Enterohemorajik E coli : (EHEC) Böbreklere toksik etki yaparak hemolitik üremik sendrom a neden olur. EIEC ye benzer bir diyareye neden olur.



Neden önemlidir?

E. koli insan yaşaşamında bulunan bir mikroorganizmadır.Bir çok türü patojenik değildir.(hastalık yapmaz) Ancak son zamanlarda E. kolinin toksin (zehir) üreten fomları, gıda kaynaklı hastalıkların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. hemorrhagik kolitis ve haemolytic ureic sendromu gibi ciddi hastalıklara yol açmaktadırlar. Bu hastalıklar özellikle çocuklar ve yaşlılarda ölümçül olabilmektedir.

En çok görülen yaşam alanları:
Evcil ve vahşi hayvanların bağırsaklarında ve dışkılarında bulunmaktadır.

En çok görülen gıda maddeleri
Biftek (özellikle kıyma’da), süt, yapraksı bitkilerde, yeşil salatalarda sebzelerde, patateste.

Karekteristitiği ve büyüme şartlarıGram-negatif
Çubuksu
Oksijenli ve oksijensiz ortamda yaşayabilir
Toksin üretir
Yaşama sıcaklığı 8 – 45oC ideal ısı (37 oC).
Yaşama pH 4.4 – 9 (6 - 7)
Aw 0.955 (0.995)

Kontrol önlemleri
E. coli O157:H7 soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda rahatça hayatta kalabilmektedir.Hücre düşük sıcaklıklarda canlı kalır ancak kültür oluşturamadan yaşamaya devam ederler. Diğer E. coli cinslerine göre asitli ortamlara daha dayanıklıdır Daha önceden asidik ortama maruzkalırsa asit toleransı dahada gelişir. Kuru ortamlarda haftalarca hayatta kalabilir. 71oC’a kadar ısıtıldğında hemen inaktive olur bu yüzden pasterizasyon etkilidir. 60oCde D değeri 30 – 45 saniyedir.Yüksek yağlı gıdalarda ısıya dayanıklılığı dahada fazladır.UV ve gama ışınlarına karşı duyarlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder