ersinkorkmaz.net' e Hoşgeldiniz

GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

5 Şubat 2010 Cuma

Et ve süt ürünlerinde nem tayini (kuru madde oranı)

Süt ve Süt Ürünlerinde Nem Tayini

Yöntemin Prensibi

Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir. Nem ile kurumadde arasında

% nem= 100 - % kurumadde bağıntısı vardır.

Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

Petri kutusu veya nikel kurutma kabı

Desikatör

Pipet
Terazi
Etüv


Deneyin Yapılışı

Sabit tartıma getirilen petri kutuları veya nikel kurutma kaplarının içerisine 4-5 mL homojen hale getirilmiş örnekten tartılarak alınır (M1). Kurutma kabı etüve yerleştirilir. Etüvün sıcaklığı yavaş yavaş 100±2 °C’a getirilir. 3-4 saat sonunda kurutma kapları desikatöre alınır ve soğuması beklenir. Tartım alınır (M2)

Hesaplamalar

% Nem = [ (M1-M2) / m] x 100

M1 = Alınan örnek ağırlığı+sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı

M2 = Kurutulmuş örnek+ sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı

m = Alınan örneğin ağırlığı


Et ve Et Ürünlerinde Nem Tayini

Yöntemin Prensibi

Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir. Nem ile kuru madde arasında

% nem= 100 - % kurumadde bağıntısı vardır.

Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

Petri kutusu veya nikel kurutma kabı

Desikatör

Terazi

Etüv

Deneyin Yapılışı

Sabit tartıma getirilen petri kutuları veya nikel kurutma kaplarının içerisine 4-5 g homojen hale getirlimiş örnekten tartılarak alınır (M1). Kururtma kabı etüve yerleştirilir. Etüvün sıcaklığı yavaş yavaş 125±2 °C’ a getirilir. 3-4 saat sonunda kurutma kapları desikatöre alınır ve soğuması beklenir. Tartım alınır (M2)

Hesaplamalar

% Nem = [ (M1-M2) / m] x 100

M1= Alınan örnek ağırlığı+sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı

M2= Kurutulmuş örnek+ sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı

m= Alınan örneğin ağırlığı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder