ersinkorkmaz.net' e Hoşgeldiniz

GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

4 Şubat 2010 Perşembe

Et ve Et Ürünlerinde Yağ Analizi

Et ve Et Ürünlerinde Yağ Analizi

Yöntemin Prensibi

Bu deneyde ekstraksiyon yöntemi kullanılır. Yöntem numunenin bir çözücü ile (n-hekzan veya petrol eteri) ekstrakte edilmesi, daha sonra da çözücünün uzaklaştırılmasından sonra kalıntının tartılması ilkesine dayanır.

Yağ miktarı hesaplanırken numunenin nem miktarı göz önünde bulundurulur. Kurumadde üzerinden hesaplama yapılır.


Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

Analitik Terazi
Etüv
Sokselet Kartuşu
Sokselet Cihazı
Sokselet Balonu
Rotary Evaparatörü
Desikatör
Petri Kutusu

Kullanılan Kimyasallar


n-hekzan (Merck 1.04367) veya kaynama sıcaklığı 40-60 Cº olan petrol eteri (Merck 1.01775)

Örnek Hazırlama

Örnek iyice homojen hale getirilir ve 5 gr numune petri kutusuna alınır. Et ve Et Ürünlerinde Nem Tayiniyöntemi ile kurumadde analizi yapılır. Kurutulan numune örnek kabından kullanılan çözücü yardımıyla alınarak kartuşa yerleştirilir. Kurutma kabında kalan kalıntılar çözücü ile ıslatılmış pamukla iyice sıyrılıp, pamuk kartuşun içerisine yerleştirilir.

Deneyin Yapılışı

Hazırlanan kartuş soxhlet aletinin ekstraksiyon tüpünün içerisine yerleştirilir. Sabit tartıma getirilmiş ekstraksiyon balonları (M1) extraksiyon tüpünün altına yerleştirilir. Soxhlet aletinin ekstraksiyon tüpüne bir kere sifon yapacak ve tekrar yarıya kadar dolduracak çözücü koyulur. 8 saat ekstrakte edilir.

Ekstraksiyon sonunda içinde çözücü bulunan balon alınarak evaporatöre bağlanır. Çözücüsü uzaklaştırılır. Daha sonra balon 103 ºC’a ayarlı etüvde 1 saat tutulur. Desikatörde oda sıcaklığına getirilerek soğutulur ve tartım alınır (M2)

Hesaplamalar

%Yağ = [ (M2- M1) / m] x 100

M1 =Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı g

M2 = Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı + Kalıntı ağırlığı

m = Alınan örneğin ağırlığı, g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder