| |
Yöntemin Prensibi
Bu deneyde ekstraksiyon yöntemi kullanılır. Yöntem numunenin bir çözücü ile (n-hekzan veya petrol eteri) ekstrakte edilmesi, daha sonra da çözücünün uzaklaştırılmasından sonra kalıntının tartılması ilkesine dayanır. Yağ miktarı hesaplanırken numunenin nem miktarı göz önünde bulundurulur. Kurumadde üzerinden hesaplama yapılır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
Analitik Terazi
Örnek Hazırlama
Örnek iyice homojen hale getirilir ve 5 gr numune petri kutusuna alınır. Et ve Et Ürünlerinde Nem Tayiniyöntemi ile kurumadde analizi yapılır. Kurutulan numune örnek kabından kullanılan çözücü yardımıyla alınarak kartuşa yerleştirilir. Kurutma kabında kalan kalıntılar çözücü ile ıslatılmış pamukla iyice sıyrılıp, pamuk kartuşun içerisine yerleştirilir.
Deneyin Yapılışı
Hazırlanan kartuş soxhlet aletinin ekstraksiyon tüpünün içerisine yerleştirilir. Sabit tartıma getirilmiş ekstraksiyon balonları (M1) extraksiyon tüpünün altına yerleştirilir. Soxhlet aletinin ekstraksiyon tüpüne bir kere sifon yapacak ve tekrar yarıya kadar dolduracak çözücü koyulur. 8 saat ekstrakte edilir.
Ekstraksiyon sonunda içinde çözücü bulunan balon alınarak evaporatöre bağlanır. Çözücüsü uzaklaştırılır. Daha sonra balon 103 ºC’a ayarlı etüvde 1 saat tutulur. Desikatörde oda sıcaklığına getirilerek soğutulur ve tartım alınır (M2)
Hesaplamalar
%Yağ = [ (M2- M1) / m] x 100
M1 =Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı g M2 = Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı + Kalıntı ağırlığı m = Alınan örneğin ağırlığı, g |
4 Şubat 2010 Perşembe
Et ve Et Ürünlerinde Yağ Analizi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder